• Altijd in de buurt
 • Persoonlijke aandacht
 • Betrokken
 • Bewezen effectief
 • Alle zorgverzekeraars
Oedeemtherapie bij PMC in Balans

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie bij PMC in Balans staat garant voor een professionele behandeling met een persoonlijke benadering en behandelplan. 

Afspraak maken

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam en kan aanzienlijke ongemakken veroorzaken en de kwaliteit van uw leven aantasten. Oedeemtherapie biedt een gerichte en doeltreffende benadering voor de behandeling en beheersing van oedeemklachten.  

 

Wat is oedeemtherapie?  

Oedeemtherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op de behandeling van oedeem, oftewel vochtophoping in het lichaam.   
Dit kan optreden door diverse oorzaken, waaronder letsel, operaties, vaatproblemen of lymfeklierdisfunctie. Oedeem kan leiden tot zwelling, pijn en beperkte mobiliteit. Oedeemtherapie omvat een reeks technieken die gericht zijn op het verminderen van oedeem, het verbeteren van de circulatie en het bevorderen van herstel.  
Deze vormen van oedeem zien we het meest in de praktijk:   

 • Lymfoedeem: Bij lymfoedeem is er sprake van een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit komt door een verstoord evenwicht van de aan- en afvoer van vocht in het lymfevatstelsel. Deze vorm van oedeem zien we vaak ontstaan bij de behandeling van kanker, doordat er lymfeklieren verwijderd worden en/of bestraald wordt. We noemen dit dan ook wel secundair lymfoedeem. Het kan leiden tot een zwaar of moe gevoel in het lichaamsgedeelte waar het vocht zit (benen, armen, borst, genitaal) .
  Daarnaast kan er ook sprake zijn van primair lymfoedeem: in dit geval is het lymfestelsel vanaf de geboorte niet goed aangelegd, waardoor het niet goed werkt en er oedeem kan ontstaan. Over het algemeen zien we met name vormen van secundair lymfoedeem, primair lymfoedeem is zeldzamer.   
 • Veneus oedeem: ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem).
  Veneus oedeem veroorzaakt in de loop van de dag een zwaar of rusteloos gevoel in de benen. De benen en enkels zwellen op door vochtophoping en dat leidt tot een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid.  
 • Lipoedeem: Lipoedeem betekent ‘vetzwelling’ en is ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel en komt niet vaak voor. 
  Vooral vrouwen krijgen lipoedeem, en de aandoening is meestal pas zichtbaar aan het einde van de puberteit. Er ontstaan bij lipoedeem grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van heupen, dijen, knieën en onderbenen en soms de armen.  Bij lipoedeem trekken vetcellen vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. 

Vaak zien we ook combinatiebeelden van de verschillende vormen van oedeem.  

 

Voordelen van deze therapie  

Verminderde Zwelling: Oedeemtherapie richt zich op het verminderen van vochtophoping, wat resulteert in afname van zwelling en een comfortabeler gevoel.  

Pijnverlichting: Door de verbeterde circulatie en afvoer van vocht kan oedeemtherapie helpen bij het verminderen van pijn die verband houdt met oedeem (vaak bij posttraumatisch oedeem)  

Verbeterde Mobiliteit: Oedeem kan de bewegingsvrijheid beperken. Oedeemtherapie helpt de mobiliteit te vergroten en de stijfheid te verminderen.  

Bevordering van Genezing: Na operaties of verwondingen kan oedeemtherapie het herstelproces versnellen door het bevorderen van de genezing en het voorkomen van complicaties.  

Individuele Aanpak: Een gekwalificeerde oedeemfysiotherapeut past de behandeling aan op de specifieke behoeften van elke patiënt, waardoor een persoonlijke en effectieve benadering wordt gegarandeerd.  

 

Behandeltechnieken   

Oedeemtherapie maakt gebruik van verschillende technieken om vochtretentie te verminderen en herstel te bevorderen. De keuze van technieken is afhankelijk van het soort en ernst van het oedeem.   

Manuele Lymfedrainage: Deze zachte massagetechniek stimuleert het lymfestelsel om vocht af te voeren en zwelling te verminderen.  

Compressietherapie: Het aanbrengen van zwachtels, compressiekleding en/of therapeutisch elastische kous helpt bij het verminderen c.q. stabiliseren van zwelling en het verbeteren van de circulatie.  

Oefentherapie: Specifieke oefeningen bevorderen de beweging van lymfe en verbeteren de spierpompfunctie.  

Ademhalingsoefeningen: Gerichte ademhalingsoefeningen helpen bij het optimaliseren van de lymfecirculatie.  

Huidverzorging: Goede huidverzorging is belangrijk om infecties te voorkomen en de conditie van de huid te verbeteren.  

Leefstijl: gezond leven en een gezond gewicht zijn belangrijk bij het stabiliseren van de klachten  

Zelfmanagement: behalve bij posttraumatisch oedeem is oedeem vaak een chronische aandoening, waarmee we u helpen leren omgaan. Hiermee leren omgaan met alles wat daarbij hoort, noemen we ook wel zelfmanagement.   

 

Wanneer oedeemtherapie overwegen?  

Oedeemtherapie is geschikt voor patiënten met verschillende vormen van oedeem, waaronder lymfoedeem, veneus oedeem en posttraumatisch oedeem. Mensen die herstellen van chirurgische ingrepen, verwondingen of lymfeklierbehandeling kunnen baat hebben bij oedeemtherapie.   

Een gekwalificeerde oedeemfysiotherapeut kan de beste behandelaanpak bepalen op basis van individuele omstandigheden.  

Oedeemtherapie biedt een gerichte en effectieve benadering voor het verminderen van oedeemklachten, het bevorderen van herstel en het verbeteren van de algehele levenskwaliteit. Met behulp van diverse technieken, zoals manuele lymfedrainage, compressietherapie en oefentherapie, kunnen gespecialiseerde fysiotherapeuten individuen helpen om vochtretentie te verminderen en mobiliteit te herstellen. Als u worstelt met oedeemklachten, overweeg dan de voordelen van oedeemtherapie en raadpleeg een deskundige om een gepersonaliseerd behandelplan te bespreken dat past bij uw behoeften en doelen. 

Maak kennis met onze oedeemtherapeuten

Annet van der Borst
Annet van der Borst Fysiotherapeut en Oedeemtherapeut
a.vanderborst@pmcinbalans.nl BIG: 39915971504
Christiena den Tek
Christiena den Tek Fysiotherapeut, Manueeltherapeut en Oedeemtherapeut
BIG: 49914213204
Eva Huijsman
Eva Huijsman Fysiotherapeut en Oedeemtherapeut
e.huysman@pmcinbalans.nl BIG: 69908719304
Gery 't Hart
Gery 't Hart Fysiotherapeut en Oedeemtherapeut
BIG: 49038906704

Afspraak maken?

Maak eenvoudig een afspraak door ons contactformulier in te vullen. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op.
Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00-17:00 uur
Daarom PMC in Balans

Daarom PMC in Balans

Gespecialiseerde therapeuten

Verspreid over Zeeland en Zuid-Holland hebben wij meer dan 60 therapeuten op het gebied van fysiotherapie, ergotherapie, oefentherapie en diëtetiek

Intensieve samenwerking met andere zorgprofessionals

Onze therapeuten werken nauw samen met huisartsen en specialisten in de regio

Goed uitgeruste praktijken

Wij hebben diverse locaties in Zeeland en Zuid-Holland. Er is dus altijd een PMC In Balans-praktijk bij u in de buurt. Wel zo makkelijk

Patiënten beoordelen ons met een 9,2

Wij zijn trots op de hoge waardering die we van onze patienten krijgen

Contracten met alle zorgverzekeraars

Wij hebben contracten met alle zorgaanbieders in Nederland. Dus ook wat dat betreft zit u goed bij ons! 

Afspraak maken