• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Betrokken
  • Bewezen effectief
  • Alle zorgverzekeraars
PFPS patellofemoraal pijnsyndroom knieschijf klachten PMC in Balans

Knieschijfklachten

Heeft u last van knieschijfklachten? Blijft er niet langer mee lopen, maar maak nu een afspraak met één van onze fysiotherapeuten

Afspraak maken

Het patellofemoraal Pijnsyndroom

De term ‘patellofemoraal pijnsyndroom’ (PFPS) wordt vaak gebruikt als een soort van ‘paraplu’ voor alle klachten aan de voorkant van de knie zonder dat er schade kan worden aangetoond. Er treedt pijn op tijdens belasting zoals traplopen, sporten en lang stilzitten. Dit laatste wordt ook wel ‘theaterknie’ genoemd (‘movie theatre sign’). De persoon ervaart pijn in de knie na een lange tijd stilzitten met gebogen knieën, bijvoorbeeld tijdens autoritten of bioscoopbezoeken. Het patello-femoraal pijnsyndroom komt heel vaak voor. Ook kunnen de klachten zich aan beide knieën tegelijk voordoen.

Het PFPS komt vaker voor bij meisjes en kent een grote variatie. Patiënten presenteren zich met kniepijn achter, onder of rondom de knieschijf of met klachten van kraken en knarsen (crepitaties), stijfheid, zwelling of een instabiel gevoel vooral bij traplopen, die niet kunnen worden toegeschreven aan andere aandoeningen in of rondom het kniegewricht. De aandoening komt ook regelmatig dubbelzijdig voor.

 

Oorzaak PFPS

Het ontstaansmechanisme is niet geheel duidelijk. Factoren als: het verkeerd sporen van de knieschijf in de groeve, vergrootte hoek van de knie (zogenaamde Q-hoek), zwakte van de bovenbeenspieren, verminderde beweeglijkheid van de gewrichten in de onderste ledematen, overbelasting en dysbalans in spierkracht, worden aangedragen als mogelijke oorzaken echter is hier weinig bewijs voor gevonden. Uit onderzoeken blijkt dat 62% van de gevallen van het vrouwelijk geslacht zijn. Hormonale, anatomische en neuromusculaire factoren (samenwerking tussen zenuwen en spieren) worden hiervan als oorzaak gezien.

 

Gevolgen voor het bewegend functioneren

Patiënten klagen over kniepijn achter of rond de knieschijf die toeneemt bij belasting. Met name traplopen, knielen, kniebuigingen of rennen provoceren dus de klachten. Door het onduidelijke ontstaansmechanisme is de kans op het chronisch worden van deze klachten groot (94% ervaart 4 jaar na de eerste melding nog klachten, 25% heeft na 20 jaar nog steeds klachten).

 

FAQ

Wat zijn de symptomen?
Wat kan ik er tegen doen?

Afspraak maken?

Maak eenvoudig een afspraak door ons contactformulier in te vullen. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op.
Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 via 088-3602200.