• Altijd in de buurt
 • Persoonlijke aandacht
 • Betrokken
 • Bewezen effectief
 • Alle zorgverzekeraars
psychosomatische fysiotherapie PMC in Balans

Psychosomatische fysiotherapie

Welkom bij onze webpagina over psychosomatisch fysiotherapie - de sleutel tot het herstel van lichaam en geest. 

Ontdek de verbondenheid tussen lichamelijke en psychologische factoren die invloed hebben op uw gezondheid. Onze therapeuten begrijpen dat pijn en spanning vaak dieper liggen dan alleen de fysieke symptomen. 

Verlicht spanningen, stress en lichamelijke klachten door middel van een holistische benadering. Vergeet het ongemak en omarm een gezonder en evenwichtiger leven met psychosomatisch fysiotherapie.

Afspraak maken

Psychosomatische fysiotherapie is een benadering van fysiotherapie dat zich richt op de relatie tussen lichaam en geest. Het is bekend dat door psychologische en emotionele factoren klachten kunnen ontstaan en beïnvloed kunnen worden. Deze vorm van fysiotherapie is erop gericht om zowel lichamelijke als psychologische symptomen aan te pakken en het herstel van het individu te bevorderen en/of de kwaliteit van het leven te verbeteren. 

 

Wat is psychosomatische fysiotherapie 

Psychosomatische fysiotherapie is gebaseerd op het biopsychosociale model van gezondheid. Dit model stelt dat gezondheid en ziekte niet alleen worden bepaald door fysieke factoren, maar ook door psychologische en sociale factoren. Bij psychosomatische fysiotherapie werken therapeuten samen met patiënten om de onderliggende oorzaken van hun symptomen te begrijpen en te behandelen. Ze richten zich op het verminderen van stress, het verbeteren van de coping mechanismen en het bevorderen van een gezonde levensstijl. 

 

Hoe werkt psychosomatische fysiotherapie 

Een belangrijk aspect van psychosomatische fysiotherapie is het begrijpen van de verbinding tussen lichaam en geest. Vaak kunnen psychologische factoren zoals angst, depressie, stress en trauma lichamelijke symptomen veroorzaken of verergeren. Dit kan zich uiten in verschillende klachten, zoals (aanhoudende of onverklaarbare) pijn, vermoeidheid, spanning, benauwdheid en slaapproblemen. Door te werken aan het verbeteren van de psychologische gezondheid en het verminderen van stress, kan psychosomatische fysiotherapie helpen bij het verminderen van deze symptomen en/of hier anders mee te leren omgaan. 

Een ander belangrijk aspect van psychosomatische fysiotherapie is het toepassen van een holistische benadering. De behandeling richt zich niet alleen op specifieke symptomen, maar ook op het begrijpen van de bredere context waarin de symptomen zich voordoen. We kijken naar de fysieke, psychologische en sociale factoren van het individu en passen de behandeling daarop aan. Dit kan betekenen dat we technieken gebruiken zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken, lichaamsbeweging en educatie over gezond gedrag. 

In de behandeling kunnen bijvoorbeeld aan de orde komen: 

 • Het bewust worden van het lichaam en voorkomende klachten in relatie tot belastende factoren en stressors.  
 • Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden 
 • Toepassen van ontspanningsvaardigheden en verbeteren stressbestendigheid 
 • Verbeteren van ademhaling of adempatroon 
 • Verhogen van uw algehele belastbaarheid 
 • Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van klachten, als ook de factoren die de klachten in stand houden 
 • Het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en mentale grenzen. 
 • Het leren accepteren van klachten 
 • Leren omgaan met chronische pijn of vermoeidheidsklachten 
 • Mindfulness 

 

Voor welke klachten is de behandeling 

Psychosomatische fysiotherapie kan effectief zijn bij de behandeling van verschillende aandoeningen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van chronische pijn, zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. Door er op een andere manier mee om te leren gaan, ervaart u minder last van uw klachten. Door te werken aan het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, kan psychosomatische fysiotherapie de pijn verminderen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren. Het kan ook gunstig zijn bij de behandeling van andere aandoeningen, waaronder fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en prikkelbare darmsyndroom. 

Maar ook wanneer men last heeft van angst/paniekaanvallen en hyperventilatie kan psychosomatische fysiotherapie verlichting geven. Door anders naar de sensaties en gedachten te kijken, krijgt u een andere relatie met die sensaties en gedachten, waardoor de hinder ervan kan verminderen. 

 

Voordelen psychosomatische fysiotherapie 

Een van de voordelen van psychosomatische fysiotherapie is dat het patiënten empowerment biedt. Door te leren begrijpen hoe psychologische factoren van invloed kunnen zijn op uw symptomen, kunt u meer controle krijgen over uw gezondheid en welzijn. U kunt technieken aanleren om stress te verminderen, beter om te gaan met emotionele uitdagingen en gezondere leefstijl keuze te maken. Dit kan op zijn beurt het herstelproces versnellen en de terugkeer naar een actief en bevredigend leven bevorderen. 

Raadpleeg een gekwalificeerde psychosomatische fysiotherapeut om te ontdekken hoe deze benadering u kan helpen bij uw specifieke behoeften.

Maak kennis met onze psychosomatisch fysiotherapeuten

Guido Barentsen
Guido Barentsen Psychosomatisch Fysiotherapeut en Arbeids- en Bedrijfsfysiotherapeut
g.barentsen@pmcinbalans.nl BIG: 19914305704
Simone Kok
Simone Kok Psychosomatisch fysiotherapeut en Leefstijlcoach
s.kok@pmcinbalans.nl BIG: 79034173404

Afspraak maken?

Maak eenvoudig een afspraak door ons contactformulier in te vullen. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op.
Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00-17:00 uur
Daarom PMC in Balans

Daarom PMC in Balans

Gespecialiseerde therapeuten

Verspreid over Zeeland en Zuid-Holland hebben wij meer dan 60 therapeuten op het gebied van fysiotherapie, ergotherapie, oefentherapie en diëtetiek

Intensieve samenwerking met andere zorgprofessionals

Onze therapeuten werken nauw samen met huisartsen en specialisten in de regio

Goed uitgeruste praktijken

Wij hebben diverse locaties in Zeeland en Zuid-Holland. Er is dus altijd een PMC In Balans-praktijk bij u in de buurt. Wel zo makkelijk

Patiënten beoordelen ons met een 9,2

Wij zijn trots op de hoge waardering die we van onze patienten krijgen

Contracten met alle zorgverzekeraars

Wij hebben contracten met alle zorgaanbieders in Nederland. Dus ook wat dat betreft zit u goed bij ons! 

Afspraak maken