Psychosomatische fysiotherapie in Zeeland en Zuid-Holland

Regio Zeeland

Regio Zuid-Holland

De psychosomatische fysiotherapeut helpt u weer in balans te komen

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Heeft u hyperventilatie-klachten, stress (gerelateerde klachten), chronische pijn, slaapproblemen, vermoeidheid, spanningsklachten, een burn-out, angst- en paniekklachten, SOLK of bent u overspannen? Dan zou u baat kunnen hebben bij psychosomatische fysiotherapie.

Lichaam en geest, een onafscheidelijk duo

De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is, wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem. Terwijl er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Psychosomatisch fysiotherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Geregistreerde psychosomatische fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen.

Hoe werkt de psychosomatisch fysiotherapeut?

De psychosomatisch fysiotherapeut start met een uitgebreide intake waarbij alle aspecten van gezondheid aan bod komen. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld.
De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft.

In de behandeling kunnen bijvoorbeeld aan de orde komen:

 • Het bewust worden van het lichaam en voorkomende klachten in relatie tot belastende factoren
 • Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden
 • Toepassen van ontspanningsvaardigheden en verbeteren stressbestendigheid
 • Verbeteren van ademhaling of adempatroon
 • Verhogen van uw algehele belastbaarheid
 • Het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.
 • Het leren accepteren van klachten
 • Leren omgaan met chronische pijn of vermoeidheid klachten
 • Mindfulness

De psychosomatisch fysiotherapeut kijkt in de behandeling verder dan de klachten en kijkt naar de gehele achtergrond van de cliënt waarbij het lichaam, gedachten, gedrag en het sociale aspect worden meegenomen. Wanneer de klacht niet meer het probleem is maar er andere factoren zijn die de klachten in stand houden, kan de psychosomatisch fysiotherapeut u helpen invloed uit te oefenen op deze factoren.
Kortom, de psychosomatisch fysiotherapeut helpt u weer ‘in balans’ te komen!

Samenwerking met andere deskundigen

Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan – alleen met uw toestemming – samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat u zo goed en zo vlot mogelijk herstelt.

Vergoeding

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Vergoeding gebeurt volgens de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Wie zijn onze psychosomatische fysiotherapeuten?

Hieronder ziet u onze psychosomatische fysiotherapeuten. Klik gerust op een van de afbeeldingen. Dan komt u meer te weten over onze specialisten op het vakgebied van psychosomatische fysiotherapie. Direct een afspraak maken kan ook! Vragen? Neem contact met ons op

Sorteervolgorde 
 • None
 • Title