Revalidatie Corona in Zeeland en Zuid-Holland

Regio Zeeland

Regio Zuid-Holland

Revalideren van Corona bij PMC In Balans is effectief en persoonlijk

Wat is Covid-19 revalidatie?

Sinds april 2020 zijn we gestart met het revalideren van ex-corona patiënten. De eerste COVID-19 patiënten werden ontslagen uit het ziekenhuis, na een opname op de IC en/of verpleegafdeling. Daarnaast zijn er patiënten die thuis ziek waren en herstellende zijn. Fysiotherapie is in veel gevallen noodzakelijk om te revalideren tot een niveau waarin de patiënt weer voldoende kan functioneren op fysiek, mentaal, cognitief, emotioneel en sociaal vlak.

Om dit te kunnen doen is multidisciplinaire samenwerking onmisbaar: daarbij hoort een diëtiste, een ergotherapeutpsycholoog en goede afstemming met de verwijzer en/of huisarts. Binnen de praktijken van PMC in Balans kunnen wij deze multidisciplinaire zorg onder één dak bieden.

Hoe werkt de Covid-19 therapeut?

De revalidatie zal zich op fysiek vlak richten op specifieke trainingstherapie, denk aan opbouwen spiermassa, vergroten van uithoudingsvermogen en kracht, optimaliseren van zuurstofopname door middel van ademhalingstechnieken en mogelijke krachttraining van de ademhalingsspieren. Dit afgestemd op de belastbaarheid van de patiënt en in samenwerking met de belangrijke andere disciplines. De fysiotherapeut houdt hierbij goed in de gaten wanneer hij welke collega moet inschakelen en er vind regelmatig multidisciplinair overleg plaats. De diëtiste en ergotherapeut hebben een vaste plaats in het traject.

Wij hebben, samen met andere FGN-praktijken in Nederland, een multidisciplinair behandelprotocol opgesteld op basis van wetenschappelijke inzichten op dit moment. Het REACH-netwerk heeft hun Post intensive care Toolkit ter beschikking gesteld, die fysiotherapeuten en andere paramedici kan ondersteunen in de behandeling van deze patiënten na de ziekenhuisfase. REACH staat voor REhabilitation After Critical illness and Hospital discharge en is een onderzoeksproject van het Amsterdam UMC en Lectoraat Revalidatie in de Acute zorg van de Hogeschool van Amsterdam.

Persoonlijk verhaal?

Bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus heeft een groot deel van de coronapatiënten nog ernstige klachten. Ruim 9 op de 10 mensen geeft zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds en kenniscentrum CIRO onder 1622 mensen met klachten na corona.
Lees hier de ervaringen van Martin van de Ketterij.

Zonder de begeleiding van de fysiotherapeut zou ik nooit die stappen hebben gemaakt die ik nu doe.

Martin van de Ketterij

Wie zijn onze Covid-19 therapeuten?

Hieronder ziet u onze fysiotherapeuten, ergotherapeut en psycholoog die de COVID-19 revalidatie verzorgen. Klik gerust op een van de afbeeldingen. Dan komt u meer te weten over onze specialisten op het gebied van Corona revalidatie. Direct een afspraak maken kan ook! Vragen? Neem contact met ons op

Sorteervolgorde 
  • None
  • Title