• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Betrokken
  • Bewezen effectief
  • Alle zorgverzekeraars
duizeligheid BPPD Eply manoeuvre PMC in Balans

Duizeligheid (BPPD)

Afspraak maken

Een van de bekendste duizeligheidsklachten is BPPD. De afkorting BPPD staat voor Benigne Paroxismale PositieDuizeligheid (Benigne = ‘goedaardig/ongevaarlijk’ en paroxismaal = ‘in aanvallen optredend’). Dit zijn aanvallen van draaiduizeligheid als uw hoofd beweegt, bijvoorbeeld omdat u gaat liggen of overeind komt. Deze aanvallen duren vaak ongeveer 30 seconden tot één minuut waarna het zich weer stabiliseert. Aan dit laatste is BPPD goed te onderscheiden van andere soorten duizeligheid.

BPPD wordt veroorzaakt door losgeraakte kristallen (zogenaamde otoconiën). Deze kristallen spelen een rol bij het handhaven van het evenwicht en bevinden zich in twee blaasjes waar alle half cirkelvormige kanalen (HCK) samenkomen in het binnen oor. Raken de kristallen (vaak spontaan) los dan bewegen zij mee met de vloeistofstroom in de HCK als u het hoofd beweegt. Het evenwichtsorgaan wordt hierdoor geprikkeld en u wordt duizelig.

 

Epley manoeuvre

De behandeling bij BPPD bestaat uit het uitvoeren de Epley en Semont manoeuvre. Deze manoeuvre heeft tot doel het verplaatsen van de losgeraakte kristallen naar een minder gevoelige locatie. 4 opeenvolgende bewegingen worden met het hoofd gemaakt. Waarbij iedere beweging 30 seconden wordt aangehouden.

De Epley manoeuvre is effectief bij 90% van de BPPD-patiënten, maar moet soms enkele malen herhaald worden. Als deze methode niet heeft geholpen dan kunt u onder begeleiding van uw fysiotherapeut overgaan op de thuisoefeningen van Brandt-Daroff. (effectief bij 95%) Ook bij mensen waarbij de klachten na enige tijd weer terugkeren worden de thuisoefeningen voorgeschreven om verdere terugkeer van de klachten te voorkomen.

FAQ

Wat zijn de symptomen?
Wat kan ik er tegen doen?

Afspraak maken?

Maak eenvoudig een afspraak door ons contactformulier in te vullen. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op.
Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 via 088-3602200.