Hardlopen is wereldwijd één van de meest beoefende sporten ter verbetering van de lichamelijke conditie. In de afgelopen tien jaar is het aantal beoefenaars verdubbeld en dit aantal neemt alleen maar verder toe. Ook tijdens de Coronacrisis begonnen veel mensen met hardlopen toen alle andere sporten volledig stil kwamen te liggen.

Hardlopen heeft vele voordelen zoals een toename van het uithoudingsvermogen, afname van het risico op hart- en vaatziekten en het helpt bij het afvallen. De keerzijde is echter een groot aantal blessures bij (beginnende) hardlopers. Vooral in de onderste helft van het lichaam komen deze het meest frequent voor en bijna 80% ervan is gerelateerd aan overbelasting!

De afgelopen jaren is er al heel veel goed wetenschappelijk onderzoek gedaan naar risicofactoren voor het ontstaan van deze blessures. Deze risicofactoren zijn zeer divers en kunnen onderverdeeld worden in interne factoren (leeftijd, gewicht, BMI), trainingsgerelateerde factoren (type schoenen, trainingsbelasting, trainingsopbouw) en gezondheidsgerelateerde factoren (bv. medicijngebruik, eerdere blessures of gebruik van alcohol).

Collega Anouk Slabbekoorn heeft in haar Bachelorscriptie onderzoek gedaan naar risicofactoren voor het krijgen van hardloopblessures. Dit is nu na verdere uitwerking gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sport and Health Science. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek luidt; ‘Het hebben gehad van een eerdere blessure is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van een nieuwe’

Dit is in lijn met eerdere wetenschappelijke studies waar ook werd aangetoond dat dit de grootste factor is op het ontstaan van blessures. Voorkomen is dus beter dan genezen…

Een hele mooie ervaring dat ik heb kunnen meewerken aan dit project, waarin ik enorm veel heb geleerd. En trots dat samen met de andere auteurs hier een mooie en complete Systematic Review van is gemaakt!

Anouk Slabbekoorn, PMC In Balans - Fysiotherapie & Revalidatie

Het full-text artikel is via deze link beschikbaar en gratis te downloaden.

Risk factors for overuse injuries in short- and long-distance running: Asystematic review - Anouk Slabbekoorn