Vandaag is bekend geworden dat fysiotherapie voor mensen met specifieke vormen van reuma per 1 oktober 2019 weer vergoedt gaat worden. Het gaat om Reumatoide Arthritis (RA) en de ziekte van Bechterew.

Langdurige fysiotherapie

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat ‘langdurige actieve fysiotherapie’ voor patiënten “met ernstige functionele beperkingen” nu voorwaardelijk toe tot het basispakket, schrijft hij aan de Tweede Kamer. In de hoop dat zij daardoor sterker, fitter en soepeler blijven en bijvoorbeeld leren gewrichten te ontzien.

Blij met het besluit

ReumaNederland is blij met het besluit. “Het is een belangrijke stap richting toegankelijkheid van fysiotherapie voor mensen die dat echt nodig hebben. Let wel, het gaat om een onderzoek dat slechts voor een beperkte groep mensen met ontstekingsreuma wetenschappelijk moet bewijzen dat fysiotherapie noodzakelijke zorg is  en dus vergoed moet worden.”

Wij hebben dit onderzoek daarom samen met de KNGF, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, geïnitieerd. Wij denken dat voor veel meer mensen met reuma fysiotherapie nodig is”, aldus Sija de Jong, manager patiëntenbelangen bij ReumaNederland.

Fysiotherapie effectief

De komende vier jaar wordt onderzocht of fysiotherapie bij deze vormen van reuma inderdaad helpt. Wij ervaren al jaren dat mensen met deze vormen van reuma heel veel baat kunnen hebben bij fysiotherapie. Ook wetenschappelijke studies laten zien dat mensen met reuma door fysiotherapie minder stijfheid in hun gewrichten ervaren, beter belastbaar zijn en beter hun grenzen kunnen bewaken.
Om in aanmerking te komen voor behandeling is een verwijsbrief van huisarts of specialist noodzakelijk en moet bovengenoemde diagnose zijn vastgesteld.

Een afspraak maken