Fysiotherapie optimaal verzekeren in 2019: hier moet je op letten

In december en januari kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Alhoewel het niet altijd het leukste werk is, is het belangrijk dat u controleert of u wel voldoende verzekerd bent voor fysiotherapie in 2019. Het blijft altijd een lastige afweging of overstappen voor u een goed idee is. Vergelijken van al die polissen, voorwaarden en vergoedingen kan ingewikkeld zijn. Toch is het de moeite waard, zeker als het gaat om de dekking voor fysiotherapie.

De trend van de laatste jaren, dat de pakketten steeds verder versoberen, zet door. Vergelijkingswebsite Independer ontwikkelde een speciale datamonitor. Hieruit blijkt dat de aanvullende dekkingen op (onder meer) de fysiotherapie komend jaar (weer) omlaaggaat.

Er zijn diverse vergelijkingssites die snel en eenvoudig een advies kunnen geven. Ze zijn echter niet allemaal even onafhankelijk. Een goede onafhankelijke website is www.fysiovergoeding.nl

Opzeggen kan tot 31 december

Let op: 31 december is de deadline. Als u wilt wijzigen moet u uw huidige polis of verzekering voor 31 december 2018 hebben opgezegd! Een nieuwe afsluiten kan tot uiterlijk 1 februari 2019.

22% van de Nederlanders maakt gebruikt van fysiovergoeding
In 2017 hebben ruim 3,8 miljoen mensen gebruik gemaakt van de vergoeding fysiotherapie vanuit de basis- en aanvullende verzekering. De totale kosten bedragen in 2017 1,5 miljard euro, hiervan is 480 miljoen euro vergoed uit de basisverzekering en ruim 1 miljard euro uit de aanvullende verzekering.

Minder zorgverzekeringen bieden onbeperkte fysiovergoeding
Ook in 2019 neemt het aantal polissen waarin fysiotherapie onbeperkt vergoed wordt af. In verhouding is een aanvullende verzekering met onbeperkte fysiotherapie ontzettend duur; gemiddeld betaalt een verzekerde jaarlijks € 775,- voor een aanvullende verzekering met ongelimiteerde fysiotherapiebehandelingen, daar overheen komt nog de basisverzekering.

 

Fysiovergoeding bij COPD
In 2018 moeten COPD-patiënten nog hun eerste 21 behandelingen fysiotherapie zelf betalen, maar vanaf 1 januari 2019 wordt fysiotherapie vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. In de afbeelding hieronder wordt alles uitgelegd.

Bronnen:

COPD veranderingen 2019